Gjøken

Komedie / Drama / Krigsfilm 1 t. 43 min. 11 år
Gjøken
September 1944. På nordøstfronten er de finsk/tyske styrkene i ferd med å klappe sammen og russerne stormer frem. Vi møter en finsk soldat som straffes ved å bli lenket fast til en bergknatt til russerne kommer.
I området driver en enslig samekvinne og begraver døde soldater. Hun finner en skadet russisk offiser, og tar han med seg til boplassen sin og pleier ham.

Her havner også den finske soldaten etter at han har kommet seg løs. Ingen av de tre skjønner et kvidder av hva de andre sier, og det hele utvikler seg til en forviklingskomedie. Men alvoret og den flotte skildringen av mennesker i ekstreme situasjoner sørger for at filmen ikke blir en lettvekter.

Rogoshkins filmer er ofte preget av en mørk, dyster og bunnløst tragisk surrealisme; han har tatt med seg mange slike elementer i "Gjøken" også men den er lettere og litt mer optimistisk og tilgjengelig enn de tidligerefilmene.

Aleksander Rogoshkin
er født i Leningrad i 1949. Han har lagd en rekke filmer tidligere, blant dem "Mitt liv med en idiot"(1993) og "Særegenheter ved russisk jakt"(1995). Begge disse filmene er tidligere presentert på Tromsø Internasjonale Filmfestival. Hans siste film, "Gjøken" har blitt hyllet som en del av en renessanse for russisk film. Den var en av de store vinnerne ved Filmfestivalen i Moskva, der den hentet med seg fem priser, for Beste Film, Beste Skuespiller, Kritikerprisen, Publikumsprisen og Filmklubbenes Pris. "Gjøken" var også årets publikumsvinner ved Tromsø-festivalen. "Gjøken" er også innkjøpt av Sony for kinodistribusjon i USA, og har fått glimrende kritikker i internasjonal filmpresse.
Originaltittel:
Kukushka(Giehka/Käki)
Regi:
Aleksander Rogoshkin
Språk:
Russisk/Finsk
Produksjonsår:
2002
Skuespillere:
Anni-Kristiina Juuso
Ville Haapasalo
Viktor Byshkov m.fl.
Sjanger:
Komedie / Drama / Krigsfilm
Spilletid:
1 t. 43 min.
Aldersgrense med begrunnelse:
11 år
Denne menneskeskildringen fra slutten av annen verdenskrig i Finland har et gjennomgående rolig preg. Filmen får 11-årsgrense på grunn av noen få krigsscener, og fordi den som helhet har et klart antikrigsbudskap.